Stavtjørn

fredag 19. mars 2021

Lomsdalen

 Flotte forhold i Lomsdalen. Herfra kan en gå videre mot Barbuvannet eller gå opp på Grytaheia. 




Den gamle stølsbua og fjellet. 



tirsdag 16. mars 2021

Flotte forhold i skitrekket

 I fra mildvær skiftet det til kulde og snø igjen og det ble ypperlige skiforhold i alpinbakken.


Strålende sol, nysnø, passe hardt i bakken. Det kan ikke bli bedre. 


På 700 meters høyde, på Bergtjønn, med utsikt ned mot Ørsdalen. Fjellheisen går til 800 meters høyde. 

Og for de som liker puddersnø...










mandag 8. mars 2021

Da verdenseliten kom til Stavtjørn (oppdatert med flere bilder)

Den 19.april 1982 arrangerte SR-Bank alpingalla på Stavtjørn. Flere av de aller beste alpinister i verden skulle konkurrere mot noen av våre beste nasjonale og lokale kjørere. Det var duket for en alpinhelg utenom det vanlige. Tenk at alpinister som vi fulgte via TV nå skulle kjøre renn her! På Stavtjørn! For en begivenhet!


Fem av deltakerne samlet ved Breiavanet i Stavanger; fra venstre, Jarle Halsnes, Sauda, Bengt Fjelberg, Sverige, Stig Strand, Sverige, Hans Enn, Østerrike, Marc Giradelli, Luxembourg 

Noen av verdens beste alpinister hadde lagt turen til Stavtjørn; Andreas Wentzel, 24 år, fra Liechtenstein (sølv i storslalåm i VM i 1978, sølv i storslalåm i OL i 1980 samt vinner av World Cup sammenlagt i 1980), Hans Enn, 23 år fra Østerrike, (bronse i storslalåm, OL, 1980), Marc Giradelli, 18 år som kjørte for Luxembourg (nr tre i storslalomcupen internasjonalt, 1982) , Stig Strand, 25 år fra Sverige (hadde allerede i flere år tilhørt de beste alpinistene i verden) og Bent Fjallberg, 20 år fra Sverige, (bronsemedaljevinner fra VM i 1982). 

Nå skulle de konkurrere mot våre beste nasjonale og lokale alpinister. Halsnes-brødrene fra Sauda, Jakob Svandal fra Sauda og Odd Sørli (Oppdal idrettslag) som var stor norsk alpinstjerne på den tiden, samt rundt 30 andre norske lokale kjørere. Det var duket for en lokal alpinfest uten like.


De tre beste i parallellslalom. Vinneren Marc Giradelli står i midten, Jarle Halsnes til høyre som tok andre plass og Hans Enn til venstre som kom på tredje plass. 

Været var upåklagelig og det var godt med snø i bakkene .  Tidlig møtte vi opp i bakken for å sikre oss best mulig plass. Dette var ikke hverdagskost og veldig mange la turen sin til Stavtjørn denne helgen.


Bengt Fjelberg ble nummer fire i parallellslalom og måtte se seg slått av Hans Enn. 

(bilder hentet fra Stavanger Aftenblad arkiv) 

Veldig kjekt at denne lille historien er blitt fanget opp av flere lesere. Nedenfor følger bilder tatt av Atle Haukland som var tilstede denne dagen.  (bildet under er av  Atle Haukland og Gard Braadli) 

Har du bilder å dele setter jeg pris på å få dem tilsendt:) 

Torill Fjeldstad, Haslum, var vår desidert største kvinnelige alpinist på 80-tallet. I parallell-rennet på Stavtjørn stilte hun opp sammen med herrene og slo ut sin motstander, Terje Myhre fra Sandnes. 

Bildet under er av Stig Strand fra Sverige. 

Det er verdt å merke seg at slalomskiene både var lengre og smalere den gang. Og, ikke minst, hjelm ble ikke brukt. Det var ikke vanlig i slalom, selv om farten ikke var så langt under dagens. 



Jarle Halsnes, Sauda, har mottatt sin andre-premie i parallellslalom , et maleri av Stavanger-kunstneren Reidar Berge. 


Resultater parallellslalom :

Marc Giradelli, Luxembourg 
Jarle Halsnes, Sauda
Hans Enn, Østerrike 
Bengt Fjelberg, Sverige
Stig Strand, Sverige
Andreas Wentzel, Lichtenstein
Harald Gefle, Njord
Kjell Walløen, Freidig
Jakob Svandal, Sauda
Paul Arne Skajem, Heming
Torill Fjeldstad, Haslum 
Knut Aronsen, Njord
Rolf Bjørn, Njord
Even Hole, Indre B
Odd Sørli, Oppedal 
Torjus Berge, Stabekk 






 






torsdag 4. mars 2021

Utenfor oppkjørte løyper

 Mildværet har tært veldig på snøen, men takket være nattefrosten er det enda skiføre.  Hardt føre, før solen mykner snøen, og da er det best med stålkanter på ski. Iallefall om en legger turen utenfor oppkjørte løyper.



Utsikt over Stavtjørn med skitrekket i bakgrunnen. Lyngen har gjort sin inntreden og alt minner mest om en tidlig påske. 


Utsikt ned mot Barbuvannet




tirsdag 2. mars 2021

Bare Solo er Solo

Hva er vel mer norsk i fjellheimen enn ei flaske Solo?

Selvfølgelig Kvikk Lunsj og appelsin også. Men Solo er en god tørstedrikk når man er på tur. Iallefall når vi slike værforhold som i dag. Sol fra en blå, blå himmel. 

Solo ble lansert i 1934 og ble raskt omfavnet som Norges nasjonaldrikk blant fjellfolket.