Stavtjørn er spesiell med mye uberørt natur. Selv om det både finnes skitrekk og hytter skal man ikke gå langt før man befinner seg i urørt terreng. Med vann hvor ørreten vaker og blåbærene frister. Området ligger i kort kjøretur fra Stavanger. Selv om avstanden til byen er kort er dette stort sett et veldig snørikt område om vinteren som frister både med oppkjørte løyper og skitrekk. Denne bloggen har til hensikt å vise den flotte naturen og forhåpentligvis friste flere til å ta turen.
Stavtjørn
fredag 29. januar 2021
Opp til Håvarstjørn og ned Sandvassdalen
torsdag 28. januar 2021
onsdag 27. januar 2021
Det små i det store
Islagt vann (Stavtjørna, 457 moh) stille, overskyet og snøfnugg i lufta.
søndag 24. januar 2021
Naturen på sitt vakreste
Bildene får tale for seg selv. Sjeldent ser vi naturen vise seg frem så vakker som i dag.
Stille, kaldt, godt med snø og sol fra en blå, blå himmel.
torsdag 21. januar 2021
Mobilvettregler
Ikke ta for gitt at du har full dekning med mobilen overalt. Her følger noen gode råd for godt mobilvett:)
1. Vær forberedt på å klare deg uten mobil på tur eller på fjellet. Ikke la mobilen alene være ditt sikkerhetsutstyr!2. Ikke stol på at du har dekning overalt.3. Ikke avtal å ringe til faste tider. Du kan befinne deg i et område uten dekning.4. Vær forsiktig hvis du må opp i høyden for å søke dekning. Det kan være fare for ras.5. Spar på batteriet – du kan få bruk for det.6. Husk lader og eventuell batteriforsterker/ekstra ladeenhet. (Ekstra powerbank tilkoblet holder også mobilen mer varm i kulda)7. Oppbevar mobiltelefon og ekstra ladeenhet nær kroppen. Kulden reduserer nemlig batterienes levetid og kapasitet.8. Hvis nettet til din mobiloperatør ikke fungerer, kan du ringe nødnummer 112 via nettet til en annen operatør (forutsatt at det fungerer):Slå av mobilen
Ta ut Sim-kortet, eller slå på mobilen uten å taste pin-kode og ring 112 om du er ille ute
onsdag 20. januar 2021
De skulle bare gå en liten tur...
Romjula 1982. Det var greit vær og de skulle bare ta en rask tur opp til Håvarstjørn før hjemreise. Vel oppe kom tåka, tykk som grøt, rennende ned fjellsiden. De så ikke mer enn meteren foran seg.
Fjellvante som de var gjorde de det eneste rette. Fant seg ly og holdt seg i ro. Det ble et nervepirrende døgn for familie, venner og ikke å forglemme letemannskapet fra Røde Kors.
Ungdommene kom seg ned fra fjellet neste dag, på egen hånd, da tåka lettet. Men, så fort snur været til fjells. Fra klar himmel til den tykkeste tåke på null komma niks.
Fjellvettreglene
Været skifter fort på fjellet. Det kan gå fra vindstille til plutselig kraftige vindkast, fra klarvær til tett, tett tåke, fra snø til regn, fra minus-grader til pluss. Det skjer fort, det har vi opplevd, og da passer det godt med en påminnelse om fjellvettreglene.
fredag 15. januar 2021
Drifteveien rundt
torsdag 14. januar 2021
Åni
lørdag 9. januar 2021
Håvarstjørn
torsdag 7. januar 2021
Vinteren er på gang
onsdag 6. januar 2021
Beveren er tilbake
Beveren er den største gnageren på den nordlige halvkule
Med kroppslengde inntil 90 centimeter og halelengde inntil 30 cm. Vekta er vanligvis 15–20 kg, sjeldnere 30–40 kg.
Beveren lever utelukkende i tilknytning til ferskvann, både i elver og sjøer av vidt forskjellig størrelse. Beveren er mest aktiv om natten, men kan også sees om dagen.
For å skaffe seg føde feller beveren trær med sine sterke gnagertenner. Den sitter da på bakbeina mens den støtter seg på halen. På et kvarter klarer en bever å felle et tre med diameter på 15–20 cm. Den hamstrer mat til vinteren på bunnen av vannet, gjerne nær hytta. Felte trær gjør det lett å se om det finnes bever i et område.
Håvarstjørn
Langs blå løype