Bildeblogg fra Stavtjørn
Stavtjørn er spesiell med mye uberørt natur. Selv om det både finnes skitrekk og hytter skal man ikke gå langt før man befinner seg i urørt terreng. Med vann hvor ørreten vaker og blåbærene frister. Området ligger i kort kjøretur fra Stavanger. Selv om avstanden til byen er kort er dette stort sett et veldig snørikt område om vinteren som frister både med oppkjørte løyper og skitrekk. Denne bloggen har til hensikt å vise den flotte naturen og forhåpentligvis friste flere til å ta turen.
Stavtjørn
lørdag 28. juni 2025
Storslått natur i Ørsdalen
torsdag 12. juni 2025
Sommerdag
.
tirsdag 10. juni 2025
torsdag 29. mai 2025
Så grønt...
torsdag 1. mai 2025
Liten harepus
fredag 18. april 2025
Fjellpåske
tirsdag 15. april 2025
Granmeisen - årets fugl 2025
lørdag 5. april 2025
Flott vårdag
onsdag 2. april 2025
Våren er i anmarsj
lørdag 15. mars 2025
Lørdagstur
lørdag 8. mars 2025
Kvinnedagen 8. mars - Damer på ski

«Forhaabentlig vil det ikke blive almindeligt, at Damer forsøger sig i at staa i Hop. Det er jo saa fristende at forsøge det, men det bedste – for alle Parter – vilde være, at de fulstændig afholdt sig fra denne sport.»
Laurentius Urdahl «Haandbog i Skiløbning», 1893
Norge er langt framme innen likestilling, men idretten henger etter. Kvinner fikk ikke lov til å konkurrere i langrenn i et mesterskap før under OL i Oslo i 1952 og det var først i 2009 at kvinner fikk delta i VM i hopp. Maren Lundby var den første til å sette utfor hoppbakken.
I 1958 fikk Norge sin første kvinnelige verdensmester i slalom med Inger Bjørnbakken og i 1966 kom det store gjennombruddet for norsk kvinnelangrenn med VM-sølv i stafett med Berit Mørdre, Ingrid Wigernæs og Ingrid Aufles, kjent som Jentutn.
De var vant til å bli ledd av, de ble oppfattet som useriøse og de følte at de bare ble godtatt fordi var pene og søte jenter. De ble behandlet dårligere enn guttene, men endelig fikk de vist at de også kunne vinne medaljer i et verdensmesterskap. Etter VM-sølvet ble det litt lettere å være jente på ski.
Mennene likte ikke at damene skulle være med i skiklubber og konkurrere og holde på med en idrett som var ment for sterke menn. Damer skulle helst bare være interessert i familien. Hvis de skulle holde på med idrett, så skulle det være en estetisk idrett (idretter som var fine å se på). Dans, kunstløp og gymnastikk var idretter som var bra for kvinner.
Men, kvinnene gav seg ikke.
Da de begynte å gå på ski i Oslo-marka mot slutten av 1800-tallet, utløste de et skred av krasse kronikker i avisene.
Herregud, mine damer, hvorfor skal I hyle og skrige og hvine om I ruller overende i en skibakke? Hører I nogengang mandfolk bære sig saadan ad! Naar I visste hvor utækkelig og ukvindelig dette tager sig ud, og hvor I sønderriver naturens harmoni.»
Noen dager senere kom et tilsvar undertegnet Knut Hamsun i Dagbladet.
«De maa faa lov til at falde, hvine og le saa meget de lyster. Man gaar ikke til begravelse i skibakken.»
Huitfeldt hadde det morsomt på damenes bekostning i sin kronikk og kom også med utførende beskrivelser om hvordan de skulle kle seg i skisporet.
Men, etter et par år hvor Huitfeldt hadde bedt kvinnene komme seg ut på ski, mente han at kvinnenes inntog i løypene nå hadde ført med seg endel uønskede elementer.
I et innlegg som sto på trykk i Morgenbladet vinteren 1893, kunne han forferdet melde om hvordan unge piker nå var ute på sene kveldsturer, at de hadde alkoholholdig drikke med seg, og at de faktisk gikk i følge med mannlig selskap.
Kronikken ble innledet med en gjengivelse av to kontaktannonser han hadde sakset fra avisene noen dager i forveien.
En av dem lød etter sigende som følger:
«En vakker kvik dame søker en dannet, kjæk ski-løber med godt udseende til ledsager paa sportsturer.»
Det ble sett med stor uro på festkulturen som var i ferd med å utvikle seg i skiløypene og atter en gang skildret Huitfeldt en scene fra en av sine egne skiturer.
«Vent lidt paa mig da», skingrede en kvindelig røst efter hennes bortdragende følge. «Jeg maa have en seidel (øl) til». Damen smatt paa skierne, og afsted bar det. Sigaretten i munden, seidelen ved siden, skingrende latter og spetakkel.
Mon tro om det var fremtidskvinden på ski?»
Utviklingen ble ikke helt slik. Kvinnene tok skisporten på alvor og inntok etterhvert ski-arenaen på lik linje med menn. Medaljer er vunnet i hopetall i langrennssporet, i kulekjøring og freestyle, i slalom, skiskyting, utfor og hopp.
Og som om det ikke var nok har Norge også fostret verdens første kvinne til Sydpolen med Liv Arnesen i 1994. Arnesen brukte 50 dager mutters alene, uten støtte og forsyninger på den 1200 km lange ferden og i 2001, ble hun sammen med Ann Bancroft, den første kvinnen som krysset Antarktis på ski.
Tidenes yngste polfarer, Karen Kyllesø (21 år, fra Hjelmeland) nådde Sydpolen 14. januar 2025 etter 54 dager og 1130 km, 31 år etter at Liv Arnesen gikk samme rute.
Joda, kvinnene har virkelig markert seg med utallige seirer i skisporet og vist at de ikke står tilbake for menn. Det har bare tatt litt lengre tid.
Gratulerer med kvinnedagen og ha en god 8. mars!
Publisert i Stavanger Aftenblad på Kvinnedagen 8. mars